U11- og U12-drenge bestemmer selv til stævne – og bliver klogere fodboldspillere
I FC Holte arbejder de med at lade spillerne tage mere ansvar selv. Det blev prøvet af i større stil til et stævne for U11- og U12-drengeholdene for nylig. Udskifterne agerede trænere, og spillerne skulle sammen tage beslutningerne undervejs. Målet er at øge motivationen og spilleglæden – og skabe klogere fodboldspillere.
”Vi kører en 2-2-1 – altså to stoppere, to midtbane og så én up top”, lyder instruktionen til holdet, mens der bliver peget på et lidt krøllet papir med en skitse af en fodboldbane.
Men instruktionen kommer ikke fra en træner. Derimod er det en af spillerne fra FC Holtes U11-hold, der står med taktik-papiret, som drengene selv har lavet nogle dage før. Det foregik til en workshop, hvor holdets trænere forberedte spillerne på, at de selv skal styre slagets gang denne dag.
Vi er til et Horst Wein-stævne i Holte for U11- og U12-drenge, og det summer af liv og aktivitet på Rudegård Stadion. Stævnet er arrangeret af FC Holte, og der er inviteret hold fra nærliggende klubber.
Til et Horst Wein-stævne er der 4 mål på banen, og spillerne skal træffe flere valg og selvstændige beslutninger selv. FC Holte har så valgt at gå linen fuldt ud til dette stævne og har bedt trænerne om at trække sig fuldstændig tilbage – drengene styrer det hele selv i dag.
”Det er så vi får nogle spillere, der reflekterer over, hvad der foregår på banen, i stedet for at det bare er kommandoer ude fra trænerne”, siger Andreas Birch Rasmussen, der er klubchef og træner.
En jagt efter en udskifter
Drengene tager ansvaret på sig på imponerende vis. Da en af holdkaptajnerne, Alexander, får at vide, at en af hans holdkammerater er syg, så tager han og resten af holdet affære. Det er meningen, at de skal være 6-7 spillere på hvert hold, så der kan være 1-2 udskiftere. Men på Alexanders hold er de nu kun 5 på grund af sygemeldingen.
”Det der hold dernede – de er 7, og vi er kun 5. Så vi vil spørge, om vi må låne en spiller fra dem, så det bliver 6-6”, fortæller han – og så går forhandlingerne ellers i gang.
I første omgang melder en spiller fra det andet hold positivt tilbage om at skifte, men får alligevel kvaler med at svigte sit oprindelige hold.
”Det er lidt svært for ham at vælge. For det er ondt for det hold, han ikke vælger”, som en af drengene formulerer det.
Så jagten fortsætter. Det er ikke nemt, fordi alle gerne vil kunne stille det stærkeste hold. De voksne er i nærheden og følger situationen på afstand, men lader helt bevidst drengene selv løse det.
”Det bliver lidt hårdere end at have 6 spillere, fordi vi ikke har nogen coach ude på siden. Og vi kommer ikke til at have nogen udskifter”, siger Alexander.
Men pludselig er der hul igennem – et af de andre hold har alligevel indvilliget i at afgive en spiller. Og så kan Alexanders hold, nu med 6 spillere, koncentrere sig om, hvordan de skal stille op.
Der er rigtig mange spillere, som får lov til at fylde noget mere, når træneren ikke er der. Og som så høster succesen af det. Det er fedt! Andreas Birch Rasmussen, Klubchef i FC Holte
”Det er sindssygt spændende at se spillerne tage ansvar”
Og så går selve stævnet i gang. Drengene styrer alt selv – taktik, udskiftninger og opmuntrende tilråb. Kun ved skader går trænerne ind og hjælper.
Forældrene bakker op fra sidelinjen, men respekterer også stævnets format. Så der høres kun korte, positive kommentarer – ingen opfordringer eller instruktioner til, hvornår eller hvordan drengene skal skyde, spille eller placere sig.
”Jeg synes, det er meget godt at lære at tale til hinanden. I stedet for at træneren taler, så skal man lære selv at tale til hinanden”, som spilleren Alexander formulerer det.
Klubchef Andreas Birch Rasmussen står midt i et mylder af spillere og forældre – og hans smil går fra øre til øre, når han skal gøre status over dagens stævne.
”Det går supergodt! Det er sindssygt spændende at se spillerne tage ansvar. Der er rigtig mange spillere, som får lov til at fylde noget mere, når træneren ikke er der. Og som så høster succesen af det. Det er fedt!”, siger han.
DBU Børneklub og børneudviklingstrænerens opgave
FC Holte blev for godt et år siden godkendt som DBU Børneklub. Det betyder, at klubben har valgt at gøre noget særligt ud af børnefodbolden. Klubben har tilsluttet sig DBU’s Børnesyn og har forpligtet sig til at prioritere børnefodbolden økonomisk og organisatorisk.
Den har desuden fået tilknyttet en børneudviklingstræner, som skal understøtte klubbens børnetrænere – altså være træner for børnetrænerne. I FC Holte ligger den opgave hos Carl Berthelsen.
”Vi vil gerne have, at trænerne får spillerne til at reflektere. Jeg arbejder med, hvilke metoder, de kan bruge til det”, forklarer han.
LÆS MERE OM DBU BØRNEKLUB HER.