Livsglæden og fællesskabet spirer på holdet FC Demens i Egedal Kommune
Ole Stefan Johnsen er en af de borgere, der får motion og hyggeligt samvær med de andre spillere på holdet FC Demens i fodboldklubben Ølstykke FC.
“Hov, du skal score i det andet mål”, siger træner Mads Thomsen tålmodigt til en af spillerne. Men pyt med det. Bolden bliver givet op på midten, og de omkring ti borgere med forskellig grad af demens knokler igen af sted for at erobre bolden.
Vi er taget med til træning med holdet FC Demens, der træner hver torsdag formiddag i Ølstykke FC.
En af deltagerne er Ole Stefan Johnsen, der bliver kørt til træning hver uge af sin søn Stig. Sønnen har fået lov af sin arbejdsplads til at flexe, så han kan være sammen med sin far til fodboldtræning – både som chauffør, medspiller og hjælpetræner.
“Så får jeg jo lov til at bruge noget tid sammen med min far – noget kvalitetstid, hvor vi får lavet nogle af de ting, som har fyldt utrolig meget i vores liv, som er fodbold”, siger Stig, der også glæder sig over det sammenhold, der er blandt deltagerne.
“Det giver rigtig meget. Meget mere, end jeg havde troet”, tilføjer Ole om det sociale sammenhold blandt deltagerne.
Det giver rigtig meget. Meget mere, end jeg havde troet Ole Stefan Johnsen, spiller på FC Demens
"Fantastisk, hvad der sidder i den kropslige hukommelse"
Med sine 58 år er Ole en af de yngste på holdet, og man skal heller ikke have kigget på ham ret længe, før man kan se, at han har spillet fodbold i mange år. Det kan godt være, at bolden nogle gange ryger i det forkerte mål, men den bliver skudt derind med stor overbevisning og god teknik.
“Det er fantastisk, hvad der sidder i den kropslige hukommelse”, siger demenskonsulent i Egedal Kommune, Linda Lehmann, der er overbevist om, at fodboldtræningen har en kæmpe effekt på deltagerne.
Hun tager til fodbold hver torsdag med de borgere, der bor i plejebolig. De borgere, der stadig bor hjemme, bliver kørt af pårørende eller frivillige. Generelt har borgerne meget forskelligt funktionsniveau.
“Mange af dem kan ikke selv tage tøj på og kan ikke finde ud af at koordinere rent praktisk. ‘Hvor skal mine bukser være?’ – og måske kommer de til at tage dem på som en bluse. Men lige så snart, de kommer på banen, så sidder det her i den kropslige hukommelse. Så kan man huske, at når man får en bold foran sig, så kan man både jonglere, man kan løbe efter bolden, og man kan skyde på mål”, forklarer Linda Lehmann.
Om FC Demens
FC Demens er et motionstilbud til mennesker med demenslignende symptomer eller demens i tidligt stadie. Det er et trygt fodboldfællesskab, hvor det handler om at bevæge sig og have det sjovt. Man kan være med, uanset om man har spillet fodbold før eller ej.
Formålet med projektet er at afbøde og lindre de negative effekter af sygdomsudviklingen blandt personer med demens. Det er kommuner og fodboldklubber, der driver FC Demens med hjælp fra DBU.
TrygFonden, Socialstyrelsen og sygeforsikringen “danmark” støtter FC Demens økonomisk, og Alzheimerforeningen og Københavns Universitet bidrager med rådgivning og bistand.
Fast struktur på træningen
Spillerne på FC Demens-holdet i Egedal Kommune er ligeledes i ret forskellig fysisk form – og det er heller ikke alle, der har spillet fodbold før. Men alle er med og går til den med krum hals.
Træningen er opbygget på samme måde hver torsdag. Først opvarmning uden bold og med bold, derefter en enkelt øvelse, så en lille konkurrence – for eksempel skud efter kegler – og til slut kamp.
“Det er jo kamp, de er glade for, men det andet skaber også noget tryghed og nogle rammer for, hvad de skal, når de møder ind til FC Demens-træning”, fortæller træner Mads Thomsen, der også er daglig leder i FC Ølstykke.
Velfærdsalliance med Egedal Kommune
Tilbuddet for borgere med demens i Ølstykke FC er en del af velfærdsalliancen mellem DBU, DBU Sjælland, Egedal Kommune og kommunens fodboldklubber.
Samarbejdet har til formål at styrke sundheden og fællesskaberne i kommunen, og indeholder udover FC Demens blandt andet en styrkelse af børnefodbolden i Egedal samt indsatsen Get Movin’, der skal få flere piger og kvinder ind i fodboldens fællesskaber.