JernBæk – et samarbejde med succes
Jernløse Boldklub og Holbæk B&I har taget et kreativt skridt ved at indgå et holdsamarbejde for deres kvinde-seniorhold. Med fællesholdet, kaldet JernBæk, er der nu tilsammen et bæredygtigt antal spillere, som hovedsageligt er i alderen 15-22 år. Og holdet er blevet en succes, både på og uden for banen.
”Jeg tænkte, at Holbæk var de snobbede piger. Men ja, man lærer folk at kende, når man spiller sammen, og man mister lidt de fordomme, man havde til at starte med,” fortæller 18-årige Louise Weiss, der spiller i Jernløse Boldklub.
Hendes holdkammerat fra Holbæk B&I, 19-årige Julie Bjørn Larsen havde ikke så mange fordomme om Jernløse Boldklub – men det var der en god grund til:
”Jeg anede ikke, at der var et hold herude!,” siger hun og beskriver på en måde ret præcist det traditionelle forhold mellem de to klubber: Holbæk er den store, kendte klub – og Jernløse den lidt mindre klub uden for byen.
Spillermangel gav ideen til samarbejde
De to unge kvinder har siden efteråret 2022 været holdkammerater på holdet JernBæk, der er et samarbejde mellem Jernløse BK og Holbæk B&I. Baggrunden for holdsamarbejdet er den samme, som opleves i mange klubber for aldersgruppen 15-22 – mangel på spillere.
”Det startede med, at vi i Jernløse var ved at gå i opløsning. Vi havde ikke så mange spillere tilbage,” fortæller Louise fra Jernløse, og Julie fra Holbæk supplerer:
”Vi havde også et halv-useriøst hold”, siger hun.
Helt grundlæggende har det været vigtigt for os, at begge klubbers DNA og begge klubbers farver og spillested er med Asger Madsen, træner i Holbæk B&I
En dialog kom i stand mellem trænerne fra de to klubber, og ideen om et fælles hold voksede.
”Jeg ser, at det her er den eneste rigtige vej, hvis vi kigger på mængden af spillere, der skal til for at kunne gennemføre sådan et ung-senior-kvindekoncept her. Der er mange i den her alder, som har andre vigtige ting i livet end deres fodbold: skole, kæreste, arbejde og så videre. Det betyder, at der skal mange til, før vi har en trup” siger Asger Madsen, der er træner i Holbæk B&I.
Betænkeligheder blev gjort til skamme
Men det var ikke uden betænkeligheder, at klubberne gik ind i samarbejdet.
“Vi var en lille smule skeptiske. Eller nogle af mine piger var i hvert fald skeptiske. Hvad var det, vi gik ind til? ‘Hende der skal sgu ikke tage min plads!’ Og alle ting, der nu kommer. Men jeg vil sige, at fra første fløjt har det fungeret upåklageligt. De går så godt i spænd,” fortæller Michael Pettersson, der er træner i Jernløse BK.
Også mellem trænerne var kemien i top, og samarbejdet blev yderligere styrket af, at de klubber tilsammen har faciliteter til at spille året rundt. Om sommeren træner og spiller holdet på Jernløses græsbaner og i Jernløse-tøj, og om vinteren spilles og trænes der på kunstgræs i Holbæk og i Holbæk-tøjet. Og det er ikke tilfældigt.
“Helt grundlæggende har det været vigtigt for os, at begge klubbers DNA og begge klubbers farver og spillested er med,” forklarer Asger Madsen fra Holbæk B&I.
Mere overskud til den enkelte spiller
Med de ekstra trænerressourcer er der nu mere tid og overskud til den enkelte spiller. Julie fra Holbæk giver som eksempel, at trænerne har gennemført spillersamtaler med alle på holdet, som har været en vigtig faktor i udviklingen, både sportsligt og socialt.
“Jeg kan i hvert fald selv mærke, at jeg har udviklet mig mega meget som spiller”, siger hun.
Også Louise fra Jernløse er glad for, at der er flere trænerkræfter tilknyttet holdet. Det giver en mulighed for større variation i øvelserne.
“Vi har kunnet lave noget skudtræning og lidt mere på de individuelle positioner”, siger hun.
Det sociale sammenhold fungerer også rigtig godt. Pigerne mødes på kryds og tværs i deres fritid, og for nylig var holdet af sted på en træningstur til Tyrkiet. At holdet allerede efter første sæson rykkede op i serie 1 er kun en bonus.
“Så herfra er det kun positivt, og vi skal bare derudaf”, siger Michael Petterson fra Jernløse BK.