Millioner til dommerområdet
Hvert år investerer DBU og lokalunionerne millioner i rekruttering, fastholdelse og udvikling af dommerne. I 2023 var beløbet 4,1 millioner kroner og de kommende år øges investeringen betragteligt gennem en ny tværgående handleplan.
Lidt flere end 95.000 kampe blev i 2023 fløjtet i gang af en uddannet fodbolddommer. Tallet alene viser meget godt, at dommeren spiller en meget væsentlig rolle i dansk fodbold. Derfor investerer DBU og lokalunionerne hvert år millioner i rekruttering, fastholdelse og udvikling af dommerne.
”Investeringerne er både med til at skabe gode afviklinger af kampene i vores turneringer og bidrager til at gøre det attraktivt at dømme fodbold, blandt andet ved at tilbyde dommerne gode muligheder for videreuddannelse og personlig udvikling”, siger DBU Breddes næstformand Jakob Koed.
Flere millioner til dommerområdet
I 2023 brugte DBU Bredde og dermed lokalunionerne 4.104.165 kroner alene på fastholdelse og udvikling af de over 3.381 aktive dommere. Beløbet afsættes hvert år og svinger en smule afhængigt at dommernes interesse for at videreuddanne sig.
”Vores mål med investeringerne er todelt. Vi skal både sikre det rette faglige niveau hos dommerne og arbejde for at det fortsat er attraktivt at dømme fodbold. Her er det helt afgørende, at vi har dialogen med den enkelte dommer, så vi fastholder flest muligt i dommergerningen”, siger Bent Clausen, der er næstformand i DBU’s bestyrelse og deler det politiske ansvar for breddedommerområdet med Jakob Koed.
Udover de nævnte beløb udbetales der omkostningsgodtgørelser og kørselsrefusion for at dømme lokalunionernes turneringskampe og klubbernes træningskampe. Dette beløb sendes videre til den enkelte dommer.
Fordeling af midler til rekruttering, fastholdelse og udvikling i 2023
- 1.677.731 kroner til vejledning og udvikling af dommerne
- 1.755.145 kroner til uddannelse af dommerne
- 671.289 kroner til aktiviteter
Fortsat fokus på rekruttering
Lokalunionerne har et mål om at uddanne 400 nye dommere i løbet af 2024. Her spiller dommerklubberne, fodboldklubberne og de frivillige samt medarbejderne i lokalunionerne en meget væsentlig rolle.
”Vi fortsætter vores ambitiøse målsætning om at uddanne 400 nye dommere hvert år, og skal vi nå det, så kræver det, at alle involverede tager et stort ansvar. Det gælder særligt ude i fodboldklubberne, hvor langt de fleste dommere fortsat kommer fra”, siger Bent Clausen.
Han bliver bakket op af Jakob Koed, der tilføjer, at den måske vigtigste investering i dommerne ikke koster en krone.
”Tag godt imod dommerne, vis respekt – og husk på, at dommeren også er et menneske. Selv når kendelserne ikke går din vej”, siger Jakob Koed.
De kommende år vil investeringen i dommerområdet blive øget betragteligt. I marts 2024 vedtog DBU’s bestyrelse med bred opbakning fra DBU, DBU Bredde, Kvindedivisionsforeningen og Divisionsforeningen en ny tværgående treårig handleplan, der med yderligere 3 millioner kroner årligt skal bidrage til at styrke rekruttering, fastholdelse og sammenhængskraften mellem bredden og eliten. Læs mere her.