Vi skal skride ind, når de få ødelægger det for de mange
KOMMENTAR: Fodbold er – også - følelser. Men det må aldrig blive en undskyldning for dårlig opførsel på sidelinjen. Vi har alle en pligt til at skride ind, når de få brodne kar på sidelinjen ødelægger det for de mange.
En far fra modstanderholdet råber “Tudeprins!” efter en 10-årig fodboldspiller, der ender med at gå grædende fra banen. Fodbolddommere der bliver overfuset med tåbelige tilråb. Børnespillere der bliver mødt af nedsættende tilråb, fordi deres klubs professionelle overbygning er upopulær hos nogle.
Alle eksempler fra i år, der vidner om, at der er sket et skred i, hvordan vi synes, vi kan opføre os omkring fodboldbanen. Og den antagelse bliver bekræftet, når jeg taler med dommere, klubledere, og når jeg besøger de sjællandske fodboldklubber.
Vi oplever, at forråelsen i tonen fra fanfraktioner på stadioner, fra dele af de sociale medier og fra samfundet generelt flyder over i breddefodbolden. Og der er ikke nogen hurtig løsning. Jakob Koed, formand for DBU Sjælland
Vi oplever, at forråelsen i tonen fra fanfraktioner på stadioner, fra dele af de sociale medier og fra samfundet generelt flyder over i breddefodbolden. Og der er ikke nogen hurtig løsning. Det er et langt og sejt træk, der skal tages ude i fodboldklubberne for at forbedre adfærden omkring fodboldkampe. Som fodboldunion bakker vi naturligvis op om arbejdet med at styrke respekten ved at øge vores indsats med en respektkampagne, der kommer til at løbe over de kommende år, og som bliver bundet sammen af grafikken herunder:
Hos DBU Sjælland har vi ikke oplevet en stigning i antallet af disciplinærsager på grund af dårlig adfærd. Og det er positivt. Men vi oplever, at den dårlige adfærd hos de få brodne kar er blevet forværret i en sådan grad, at vi oplever frafald fra dommere, der angiver at de er trætte af nedsættende tilråb og dårlig adfærd. Vi hører om fodboldklubber, der kæmper med at skaffe frivillige trænere eller trænere der stopper, fordi forældrene vil sætte holdet for dem, hvilket de bruger en masse unødig tid på at håndtere. I den sidste ende risikerer vi at miste spillere, der bliver frastødt af den hårde tone og ikke kan se sig selv i breddefodbolden mere.
Derfor er truslen reel mod breddefodbolden. Hvis vi ikke handler på den dårlige adfærd, så risikerer vi at sætte den positive udvikling over styr, hvor vi de senere år har oplevet, at flere tusinde nye fodboldspillere er blevet en del af de sjællandske fodboldklubber. Jakob Koed, formand for DBU Sjælland
Derfor er truslen reel mod breddefodbolden. Hvis vi ikke handler på den dårlige adfærd, så risikerer vi at sætte den positive udvikling over styr, hvor vi de senere år har oplevet, at flere tusinde nye fodboldspillere er blevet en del af de sjællandske fodboldklubber. For mange af disse nye spillere er kommet som led i indsatser, der skal øge rummeligheden og diversiteten i fodbolden, og derfor har vi et ekstra ansvar for, at spillerne møder gode, trygge og udviklende trænings- og kampmiljøer.
Heldigvis ved langt de fleste af os godt, hvordan vi skal opføre os, når vi er til fodbold. Og i mange fodboldklubber gør de frivillige da også et kæmpe arbejde for at skabe gode og trygge rammer omkring fodbolden. Men desværre skal der kun en persons dårlige opførsel til at slå revner i det fodboldfællesskab, som generationer af fodboldfrivillige nænsomt og kærligt har bygget op i mere end 100 år.
Men vi hverken kan eller skal acceptere, at grimme tilråb og dårlig adfærd vinder indpas i breddefodbolden. Så lad os nu i fællesskab sige fra, når vi oplever dårlig adfærd. Jakob Koed, formand for DBU Sjælland
Men vi hverken kan eller skal acceptere, at grimme tilråb og dårlig adfærd vinder indpas i breddefodbolden. Så lad os nu i fællesskab sige fra, når vi oplever dårlig adfærd. Lad den berømte danske fælleskabsånd blive genoplivet, så vi alle reagerer og siger fra, når vi oplever dårlig adfærd. Kun sammen kan vi ændre udviklingen og sørge for, at fodbolden bliver et godt og trygt sted for alle.
Det kræver mod at lave ændringer og stå op mod en negativ udvikling, men vi tør – vil i med på rejsen?
Kampagne: Vis Respekt
I kan bakke op om respektkampagnen ved at dele, kommentere og synes godt om indlæg fra DBU Sjællands platforme. I kan også hente grafikkerne ned her (i downloader en zip-fil ved at klikke på linket), og så kan I bringe den sammen med egne budskaber på jeres klubs platforme. Kampagnematerialet vil løbende blive opdateret, og vi holder jer orienteret, når der kommer nyt indhold.