Unge styrker deres CV gennem træneruddannelse
Kan fodbold og fællesskab hjælpe unge mod en bedre fremtid? Som led i beskæftigelsesforløbet ’Fodbold for fremtiden’ har 10 unge fra Roskilde taget et UEFA C1-trænerkursus.
Siden september 2021 har Roskilde Kommune, Svogerslev BK og DBU Sjælland samarbejdet om forløbet ’Fodbold for Fremtiden’, som skal hjælpe en gruppe på uddannelseshjælp med at skabe sig en bedre fremtid gennem uddannelse eller arbejde. Nu er 10 af de unge også uddannet til at hjælpe til med at træne fodbold efter de har gennemført kurset UEFA C1-træner. De nye kompetencer har blandt andet givet deltageren Rasmus Harris (29) mod på prøve sig af som træner.
-Jeg har altid godt kunne lide at arbejde med børn, så nu vil jeg tage en snak med klubben (Svogerslev BK), om jeg kan hjælpe til som trænerassistent, så jeg får prøvet af om kunne være noget for mig, fortæller han.
Efter gennemførslen af kurset kan deltagerne kalde sig UEFA C1-træner og har desuden tilegnet sig en række pædagogiske redskaber og læringsværktøjer, som kan styrke deltagernes CV og fremtidige jobmuligheder.
Blod på tanden
Undervejs i forløbet er de unge blevet præsenteret for en række forskellige muligheder indenfor uddannelse og job, ligesom flere af deltagerne sideløbende har deltaget i praktikforløb eller simpelthen er stoppet, fordi de er startet på en uddannelse eller et job. Rasmus Harris fortæller, at ’forløbet har hjulpet ham på vej’, og at han har fået ’blod på tanden’ til at finde ud af, hvad han vil fremadrettet ved beskæftige sig med. I dag arbejder han hos madleverandøren Wolt og er i gang med et praktikforløb hos Føtex. I det hele taget har forløbet Fodbold for Fremtiden været en positiv oplevelse for Rasmus Harris.
-De tidlige morgentræninger er en rigtig god måde at starte dagen på og forløbet har givet mig mere energi og overskud til at klare hverdagens gøremål. På samme måde har jeg også fået et langt større socialt overskud af at være sammen med de andre deltagere, siger han.
Bro til foreningslivet
Deltagerne er blevet henvist til forløbet af Roskilde Kommune og er blevet fulgt af kommunens ungvejleder Rasmus Lundberg. For at bygge bro til foreningslivet er deltagerne blevet trænet af Morten Hoyer Rasmussen fra Svogerslev BK, der både er træner og ungdomsformand i klubben. Han er begejstret for den udvikling, han har oplevet hos deltagerne under forløbet.
-Jeg kan mærke, at de både er kommet i bedre form, har fået et bedre humør, mere selvtillid og så har de opbygget en holdidentitet. De er blevet rigtig gode til at tage godt imod nye deltagere og inddrage dem i det vi laver, og jeg håber også, at de holder fast i det netværk de har fået i gruppen, siger Morten Hoyer Rasmussen.
Håber deltagerne bevarer tilknytningen
Han håber desuden, at de unge vil bevare deres tilknytning til Svogerslev BK.
-Vi har ikke et motionshold, så det kunne være en mulighed at starte op for dem, hvis vi kan finde en tovholder. Et par stykker har også luftet tanken om at blive trænere i klubben. En breddefodboldklub er jo mere end fodbold, så jeg håber, at de under alle omstændigheder vil tage nogle af de værdier og dyder omkring fællesskab med sig videre, siger Morten Hoyer Rasmussen.
Der har været indskrevet 16 deltagere i forløbet. Af disse er 6 kommet videre i uddannelse eller job. Forløbet skulle have været afsluttet 4. marts, men på grund af de positive erfaringer er det blevet forlænget med 16 yderligere uger. Fodbold for Fremtiden-forløbet er en del af Velfærdsalliancen mellem Roskilde Kommune, DBU og DBU Sjælland, der sidste år blev forlænget til 2024.
Om Fodbold for Fremtiden
Fodbold For Fremtiden er et samarbejde mellem DBU, lokalunionerne og VELUX FONDEN om et 4-årigt beskæftigelsesprojekt, som har til formål at udvikle nye beskæftigelsesrettede metoder med fokus på at hjælpe langtidsledige unge i alderen 18-29 år ud af offentlig forsørgelse og ind i meningsfulde fællesskaber. Ambitionen er at skabe ny viden om, hvordan civilsamfund og jobcentre sammen kan være med til at hjælpe unge ud af offentlig forsørgelse og opnå livsduelighed. Motionsfodbold er omdrejningspunktet i forløbet og fungerer som et redskab til at blive en del af et hold og et fællesskab. Fodboldklubben er deltagernes hjemmebane og fungerer som et alternativ til jobcenteret.