Det her
det er for vildt
Den usandsynlige historie om hvordan Rebæk IF, er blevet et lokalt samlingspunkt med en medlemsvækst på 261% på blot et år
Den nyere historie om Rebæk IF er historien om en ny bestyrelse, en ny begyndelse og en klub i rivende udvikling, på medlemssiden, på frivillighedssiden og på banen.
Men det er også en historie om tilfældigheder, om at drive klub på trods og i den grad om at ligge asfalten mens man kører.
Jeg skal aldrig være formand
Søren Uhd Pedersen er formand i Rebæk IF, og på mange måder personificeringen af den udvikling Rebæk IF har været igennem.
For Søren Uhd Pedersen skulle ikke være træner, og ALDRIG være formand, men et tilfældigt møde i børnehaven på det rigtige tidspunkt, endte med at lave om på det.
- Jeg havde forsøgt at få min dreng til at starte til fodbold i den klub jeg selv spiller (BK Union), men det fængede ikke rigtig, og derfor var han egentligt stoppet.
En dag i børnehaven hiver en af de andre fædre så fat I mig, da han har startet et hold i den lokale klub, og vil høre om ikke det er noget vi vil være med til. Klubben var ikke en han kendte i forvejen, men han havde fundet den ved en hurtig søgning på nettet.
- Søren Uhd Pedersen, formand i Rebæk IF
Klubben som Søren Uhd Pedersen heller aldrig havde hørt om, trods dens placering blot 5. minutter på gåben fra hans hjem, var Rebæk IF.
En klub som dengang, og stadig, kan være nem at overse da det eneste vidnesbyrd om dens eksistens er nogle fodboldmål i forskellig størrelse placeret på det grønne græsområde i det naturskønne Rebæk Søpark.
- Vi starter egentligt med en 4-5 drenge til træning, men over tid kommer der så småt flere og flere til, og det gør at vi spørger den siddende bestyrelse om vi ikke lige skal tage et møde, mere for at få lidt styr på nogle praktiske spørgsmål også videre.
En halv time inde i det møde, så spørger den siddende bestyrelse så om vi ikke kunne tænke os at overtage ledelsen af klubben, og det havde vi ikke lige regnet med, men vi får sagt ja, og nærmest på et splitsekund overtager vi klubben”
I løbet af de næste par dage er der heftigt dialog i den nye bestyrelse, og efter lidt tid får Søren Uhd Pedersen sagt ja til at sætte sig i formandsstolen, trods tidligere forsværgelser imod netop dette.
Der er dog et krav, som han stiller til resten af bestyrelsen.
Der skal ske noget Søren Uhd Pedersen, formand i Rebæk IF
Vi brygger en øl
Allerede fra første dag som ny bestyrelse sættes der kog under kedlerne i Rebæk IF, nærmest i bogstavelig forstand.
For bestyrelsen beslutter sig for at begynde at lave lidt larm for foreningen, og det starter med at der skal brygges en øl, et lokalt bryggeri hjælper og inden klubben har set sig om er øllene revet væk
Søren Uhd Pedersen går samtidig i gang med det helt store redesign af klubbens logo, og der bliver oprettet en ny hjemmeside.
- Der bliver støttet op fra starten af både den nye bestyrelse og den tidligere bestyrelse. Vi starter lidt på en frisk og giver nyt liv, ny hjemmeside, nyt logo, men med respekten for klubbens historie.
Samtidig beslutter bestyrelsen fra starten at klubben skal drives ud fra nogle helt grundlæggende og centrale værdier, værdier som skal gennemsyre hele klubbens tilgang til fodbolden, og særligt de mennesker som er en del af klubben.
- Vi følte samtidig andre klubbers fokus var for elitært, så hos os der skal det bare være skideskægt at spille fodbold. Går børnene hjem fra træning og er glade, selvom fodbolden kun har fyldt 3 minutter, så er vi også glade.
Hos os er alle velkomne, vi skælder ikke ud på nogle her.
’Det her, det er for vildt’
Søndag d. 2. maj 2021 inviterede Rebæk IF’s nye bestyrelse så til opstart af klubbens nyeste hold ’søhestene’, et hold for de 0-5 årige, opkaldt efter søhestene i klubbens logo.
At klubben så småt var begyndt at gøre lidt opmærksom på sin eksistens var Søren Uhd Pedersen godt klar over, men som træningsstart nærmede sig, så kom der bare flere og flere børn og forældre på banerne, og til sidst stod der hele 60 børn, klar til at starte til fodbold.
Det er vel og mærke 13 flere medlemmer end hele Rebæk IF kunne registrere ved medlemsregistreringen 2020, på bare et enkelt hold.
- Jeg tænkte: Det her det er for vildt. Tænk at det har mangler så meget!
Derfra er det gået step i step, og det har bare været fedt, for medlemmerne er bare forsat med at komme til.
Søhestene har affødt 2 hyggehold for henholdsvis mænd og kvinder, bestående primært af forældre til søheste-børnene, og at der er kommet flere medlemmer til, bevidner seneste medlemstal, hvor Rebæk IF kunne registrere 123 medlemmer, altså 76 flere medlemmer end ved seneste registrering.
En klub uden klubhus
Den hurtige udvikling har Søren Uhd Pedersen og resten af bestyrelsen også mærket på mængden af opgaver og ikke mindst den tid som det kræver at sidde i bestyrelsen i Rebæk IF.
For ved siden af bestyrelsesarbejdet har medlemmerne af bestyrelsen også alle været trænere på klubbens hold, sørget for sponsorer, søgt puljer, lavet samarbejde med børnehaver og skoler og arbejdet med at overbevise Hvidovre Kommune om at det er ved at være på tide at Rebæk IF, får et klubhus.
- Vi har jo ingenting. Vi har ikke mulighed for at tage vand, medmindre man tør drikke af søen, ingen mulighed for forældremøder hvis det regner, børnene kan ikke stå nogle steder når de hentes fra træning, og skal du på toilet, så må du køre hjem.
Derfor gik Søren Uhd Pedersen i dialog med Hvidovres siddende borgmester og politikere, og efter en intens dialog kunne Søren Uhd Pedersen modtage den glædelige nyhed at kommunen havde afsat 4 mio. til et nyt klubhus til Rebæk IF, hvis eneste facilitet er 2 graffitimalede containerne til opbevaring af bolde og materialer.
Ikke nogen holdbar løsning
Men det har også krævet en stor indsats fra hele bestyrelsen, en indsats som de godt var klar over ikke er langtidsholdbar.
Konsekvensen af at vokse så meget og så hurtigt er at få personer har trukket læsset. Søren Uhd Pedersen, formand i Rebæk IF
Men det er ikke en holdbar løsning på den lange bane. Vi var alle 4 trænere, tog til stævner og samtidig sad vi i bestyrelsen, og sørgede for administration.
Samtidig havde vi det også sådan at vi gør tingene, også løser vi det henad vejen.
Derfor har et af de seneste fokuspunkter fra Rebæk IF’s bestyrelse også været at engagere nogle af de mange forældre som frivillige i klubben, noget de har oplevet en stor velvilje til.
Og tricket bag at få flere frivillige?
- Vi har bare spurgt. Vi var ærlige omkring det, og fortalte som det var, at hvis ikke vi havde frivillige kunne vi ikke forsætte med at have så mange hold som vi har nu, og det har der været god opbakning til.
Senest har Rebæk IF’s bestyrelse sagt velkommen til 3 nye bestyrelsesmedlemmer, således at bestyrelsen nu tæller 7, og hvor at de før var 4 mand tæller de nu derudover 3 kvinder.
Udviklingen har også en afsmitning på klubbens tilgang, hvor asfalten i høj grad er blevet lagt mens der blev kørt. Nu er arbejdet gået i gang med at sikre noget mere struktur og på den måde sikre Rebæk IF’s fremtid, også til en dag hvor en ny bestyrelse måske tager over.
Hvad kan andre klubber lære af Rebæk IF
Rebæk IF’s nyere historie er historien om at vækste, trods svære forhold, og selvom det trods alt er de færreste sjællandske klubber efterhånden, der ikke har et klubhus, så er der stadig meget at lære af klubbens historie.
- Man skal ikke være bange for bare at gøre noget. Får man en god idé så gør det, fremfor at tænke alt for meget over at skaffe en masse frivillige til det først, eller materialer eller andre ting. Prøv det af.
En anden ting Søren Uhd Pedersen og resten af Rebæk IF’s bestyrelse ser som helt centrale i deres historie, og som de tror på andre kan lære af er, at man fra starten fokuserer på at give børnene glæden ved fællesskabet, mere end at fokusere på at det lige netop er fodbold de går til.
- Det vigtigste er at forældrene og særligt børnene skal synes det er dejligt at være til fodbold, og det skal være hyggeligt at gå til fodbold. Hos os er der ingen der får skældud over en fejlaflevering eller andet, og vi sørger også for at i træningen laver vi meget andet end at spille fodbold.
Fremtiden for Rebæk IF
- Når klubhuset kommer så tror jeg vi eksploderer i medlemstal. Vi kan næsten ikke lave arrangementer i dag, men det kan vi med klubhuset.
Vi får et sted at mødes, at lave ting, have materialer stående, og have et samlingssted.
Der er mange der vil opdage der ligger en fodboldklub, for det kan man ikke se i dag, der står bare nogle mål på en bane.
Så klar i spyttet er Søren Uhd Pedersen, der har rundet de første 2 år som formand for Rebæk IF.
Og ideerne er der nok af, og med den luft under vingerne klubben har oplevet, så er der da heller ikke grund til at holde sig tilbage.
Månedlig fællesspisning for hele området, strikkeklub om formiddagen, og meget mere er på tegnebrættet til det nye klubhus, som der forhåbentligt snart tages første spadestik til, og som endeligt får cementeret Rebæk IF’s plads i lokalområdet, så tiden hvor internet-søgninger er den eneste måde at falde over klubben på, definitivt er ovre.