I HG Fodbold træner de sammen - online
Hvordan kan man fastholde et fodboldfællesskab, når man ikke må mødes og træne sammen? Det har de grebet kreativt an i HG Fodbold, der benytter online livetræning for deres U14-U16 pigehold. Det har vist sig så populært, at flere andre klubber er blevet inspireret og nu også træner deres hold online.
En fodbold, en smartphone, et jævnt underlag, en smule omstillingsparathed og en positiv indstilling. Det lyder som opskriften på et kup i Olsen Banden, men det er faktisk det eneste, der skal til for, at din klub kan afvikle fodboldtræning online.
Men lad os træde et skridt tilbage. Ligesom mange andre klubber spekulerede U15-U16 pigeholdet i HG Fodbold over, hvordan de kunne holde deres spillere i gang i den ufrivillige Corona-pause.
”Vi oplevede forholdsvis hurtigt, at det kun var de helt ivrige, vi kunne fastholde med Corona- selvtræning. Det var dem som synes det er mega fedt at jonglere og lege med bolden, der holdt sig i gang. Men vi trænere var jo også frustrerede, da vi godt ved, at det ikke kommer pigerne til gode i længden, da det er noget andet træning, der skal til, end at løbe på vejene eller jonglere. Det kræver ugentlige træningstimer med reelle træningsøvelser og intensitet. Men hvordan kunne det lige lade sig gøre med myndighedernes restriktioner og nedlukning af klubbens faciliteter?”, siger Trine Stenbek.
Savnede holdfølelsen
Ideen til online live fodboldtræning startede hos Trine Stenbek, der er træner og bestyrelsesmedlem i HG Fodbold og også står bag klubbens HG Pigefodbold Academy Camp. På campens åbne facebook-side opfordrede man i starten af corona-pausen spillere, tidligere deltagere og fodboldbekendte til at lægge videoer op. Og det var disse videoer, der fik Trine Stenbek til at spørge sin datter ’hvad er det, du savner i en Corona-tid?’. Datteren Clara Stenbek var ikke i tvivl – hun savnede at træne som et hold.
Det ledte Trine Stenbek til at spekulere over, hvordan et hold stadig kan blive trænet af sin træner, føle forpligtelsen af at være en del af et hold og ikke mindst bevare følelsen af at være en del af et holdfællesskab. Måske kunne man træne spillerne online?
Trine Stenbek luftede derfor tanken for træner Michael Kristiansen, der hurtigt var med på ideen.
Han savnede at træne pigerne og var frustreret over at skulle sende dem selvtræningsprogrammer. Som mange andre trænere havde han en bekymring for at miste følingen med pigernes træning og endnu værre risikoen for at miste spillere på grund af Corona-situationen. ’Michael er rigtig dygtig til at tænke i fastholdelse’, tilføjer Trine Stenbek.
'Giv det et skud'
De fik hurtigt oprettet en privat facebook-side og inviteret forældrene og spillerne. Træningsdage og tider er de samme, som pigerne kender fra deres hverdag, og det er ikke tilfældigt:
”Det handler om at støtte pigerne i deres hverdagsrutiner fra før corona, så det er nemmere at komme tilbage til hverdagen. For det ikke skal være et chok at starte op igen, så er det vigtigt, at vi som klub støtter den ’normale hverdag’”, siger Trine Stenbek.
25. marts tonede træner i HG Fodbold, Michael Kristiansen, op på klubbens nyoprettede Facebook-side HG Piger Online Træning for at give en introduktion til det nye tiltag med følgende ord:
”Det er efterhånden 14 dages tid siden, at vi har lukket ned for fodbolden, og derfor besluttede vi, at vi skulle prøve at starte en lille smule op igen. Vær nu opmærksom på til en start, at det her er noget helt andet, end det I har været vant til tidligere, og vi prøver det af, giv det et skud, det kan være med til at holde jer rigtig godt i gang”
Fastholde flest muligt
Michael Kristiansen kører livetræningen fra sin egen have – ofte med sin datter Signe og søn Mads som assistenter. Og onlinetræningen er hurtigt blevet en succes. Omkring 18 - 24 piger deltager i de tre ugentlige træninger, som nu har kørt siden træningsopstarten 26. marts. Direkte adspurgt er Michael Kristiansen meget ærlig om, at onlinetræning kræver noget nyt og anderledes af træneren at lave online træning ”Det er nok den største udfordring, jeg har stået overfor som træner”, siger han og giver et råd videre til andre, der går med tanker om online-træning.
”Det bedste råd jeg kan give er, at man ikke må tage det som et nederlag, hvis der ikke er fuld opbakning fra spillerne, og det måske kun er halvdelen der deltager. Det vigtigste for træneren er, at man sætter sig en målsætning for træningen. Min egen målsætning er at fastholde flest muligt, og der er online træning med til at give et fortsat socialt tilhørsforhold til spillere og forældre”, siger Michael Kristiansen.
Han tilføjer desuden, at han i sine træningsvideoer gør meget ud af at italesætte, at den her form for træning er noget helt andet end at træne ude på kunstgræsbanen: ”Det her handler om at få det bedste ud af situationen”, siger Michael Kristiansen.
Rent praktisk bliver facebookgruppen fodret med øvelser og forklaring af træneren, oprettet som beginheder med datoangivelse, så spillerne selv kan sætte kegler/sko op i baghaven, på en ledig plet med græs eller en tom parkeringsplads i nærmiljøet.
”Det er enkelt at være med. Har du en fodbold og kegler som sko, strømper eller lignende, kan du være med”, forklarer de to kreative ildsjæle Michael Kristiansen og Trine Stenbek.
Det synes spillerne
Og spillerne har taget rigtig godt imod tilbuddet. Sophia Marcussen, der spiller på holdet, synes, at det giver et afbræk fra at tænke på nedlukningen af samfundet.
”Jeg synes, at det øger motivationen, at man ved hvad, man skal lave. Jeg synes også, at man burde holde sig i gang på en mere fodboldagtig måde, som vi jo gør her i gruppen. Specielt synes jeg, at det skaber en hverdag, så man ikke hele tiden husker sig selv på nedlukningen”, siger Sophia Marcussen.
Signe Kristiansen, der også træner med, tilføjer, at det er rart igen at have et tilrettelagt træningsprogram, så man ikke selv skal finde på sine øvelser.
”Det er nemmest at holde sig gang, når man ved, at de andre piger også er med på et fast tidspunkt, og at der er planlagte øvelser, så man ikke selv skal finde på”, siger Signe Kristiansen.
Holdkammeraten Clara tilføjer: ”Det er dejligt at få rørt sig med bold og holde fodbolden bedst muligt ved lige i denne corona-tid. Det giver ekstra motivation med de faste træningstider”
Flere er med på vognen
Initiativet har hurtigt spredt sig som ringe i vandet. Andre hold har koblet sig på projektet, og spillere fra andet steder i landet har spurgt om de må bruge ideen ” det hjælper vi selvfølgelig med”, som Trine Stenbek forklarer og tilføjer.
”Michael (træneren) har fået rigtigt god feedback, og forældrene er glade for at slippe for at presse på”, forklarer Trine Stenbek.
Trine Stenbek forklarer, at selvom de har benyttet Facebooks livevideo-funktion, så er der masser andre gode gratismuligheder såsom Snapchat, Zoom eller messenger. Det vigtigste er nemlig, at
træneren føler sig tryg ved at formilde sin træning gennem det givne medie.
Trine Stenbek og Michael Kristiansen har lavet videoen øverst, hvor du kan se, hvordan de laver online-træning i HG Fodbold.
Fakta:
Træningssammensætning |