Fejring af det sjove i fodbold: Til pigefestival i Måløv
Søndag den 1. september var over 150 piger mødt op til officiel Pigefestival i Måløv Boldklub – den første af sin slags
”Ovre på banen dér kan spillerne kun score på siden af banen, og det skaber en fantastisk dynamik. Der er simpelthen ikke nogen scoringszone. Øvelsen er udviklet af en tysker ved navn Horst Wein, og hans principper blev jeg introduceret til til et DGI-stævne i Greve, hvor jeg tænkte, ”Det er jo genialt”. Så det skulle med”.
Chaka Gram Petersen peger på et kvadratisk område med et mindre mål på midten af hver af de fire sider. De seks piger, der er i kamp, er fuldt fokuserede på bolden, mens en enkelt kigger på fra sidelinjen. Omkring dem emmer det store græsareal af liv, og selvom årets første efterårsdag ikke starter med megen sol, er flere hundrede mennesker dukket op.
”5% af dem, der er her, spiller slet ikke fodbold. Og det var mit mål at få de piger til at komme, fordi det er faktisk ret sjovt at trille med den bold. Og vi er her netop for at fejre, at det er sjovt”, fortsætter Chaka.
Chaka Gram Petersen, træner i Måløv BK, er bagkvinden bag dagens arrangement
Både ”cool” og ”okay” at spille fodbold som pige
Idéen til at samle en masse piger omkring fodbolden en søndag i september fik organisator Chaka Gram Petersen i fjor, og konceptet er ret enkelt:
”Sidste år fik jeg en idé til at lave en pigeevent, hvor det handlede om at samle så mange piger som muligt og bare fejre det, at det er cool at spille fodbold. Og jeg synes faktisk, vi er ret heldige, for det er jo gratis, så folk behøvede jo ikke at komme, hvis det var dårligt vejr. Men de kommer alligevel, det er jo super fedt!”
Udover at skabe rammerne om en sjov dag for pigerne skal pigefodboldfestivalen også vise, at fodbold er lige så meget for piger som for drenge.
”Vi skaber noget awareness om, at fodbold er cool, og det er bare helt okay at være pige”, siger Chaka Gram Petersen.
Hvad mener du med det?
"Fodbold startede jo for drenge, og der er generelt flere medlemmer, der er drenge end piger. Men der fødes jo lige mange af hver, så der er mulighed for, at mange flere piger kan spille fodbold.
I dag skal være en dag, hvor der er så meget leg, sjov og ballade ind over, og det er helt okay at være her. Der er ikke nogen, der føler, at de måske skal være generte, for de kan jo se, at alle smiler”.
Glade fodboldpiger under Pigefestivalen
Tredje halvleg og det sociale aspekt
En vigtig del af det at motivere piger til at spille fodbold er den famøse ”Tredje halvleg”, som også spillede en væsentlig rolle i udtænkningen af dagens arrangement:
”’Den tredje halvleg’ er bindeleddet for, at folk bliver ved med at dyrke motion. Den Tredje Halvleg er ikke, når vi er inde på banen eller perioden mellem kampe, men tiden efter en kamp, f.eks. i omklædningsrummet eller lige her og nu. Det er en tidslomme, som der skal være meget af, og som er vigtig hvis børn skal trives”.
At det sociale aspekt er en bærende faktor bekræftes af U10-drengetræner i Måløv BK og i dagens anledning Super-boldjonglør, Mette Klintskov:
”Jeg har selv spillet fodbold det meste af mit liv og ved, hvor vigtigt det er at lave sådan nogle begivenheder her for piger for at få dem i klub. Det der med at alle kan være med, som man kan se i dag, hvor mange af dem har gummisko på. For piger er det meget sådan noget med socialt, og hygge og grin i forhold til drenge, der bare skal have to mål, og så kan de spille”.
Fint besøg
Udover de mange forskellige, frivilligt bemandede poster bød programmet også på et visit fra en stribe seniorspillere fra de to Gjensidige Liga-klubber, FC Nordsjælland og BSF. Fra førstnævnte var bl.a. klubkaptajn Catrine Gryholt Larsen (26) mødt op for at trille lidt bold med pigerne, skrive autografer og uddele gratis billetter til FC Nordsjællands næste hjemmekamp. For hende er festivalen en positiv oplevelse både på personligt plan og for pigefodbolden i større perspektiv:
”Personligt betyder det rigtig meget bare at få pigefodbold til at være en større del. Man har altid haft det hele i herrerne, og drengene har altid sagt, at piger ikke kan finde ud af at spille fodbold - alle de her ting man har hørt før. Men nu begynder der at være arrangementer bl.a. her i Måløv BK for piger, og der bliver mere fokus på, at piger altså også skal have det sjovt med at spille fodbold”.
Interessen for damerne, der spiller på højeste niveau, var da også stor blandt pigerne på idrætsanlægget:
”De spørger, hvem vi er og hvor vi spiller henne. Nogle af dem kan faktisk også genkende os fra kampe, de selv har set. Det er jo en cadeau, at man bliver genkendt på den måde”, fortæller Catrine Gryholt Larsen med et stort smil.
FC Nordsjælland-anfører Catrine Gryholt Larsen håber, at fremtidens fodboldpiger bedre vil kunne leve af deres idræt
Udover de 6-8 ugentlige træningspas + kamp i weekenden er Catrine Gryholt Larsen ambulanceredder ved Falck og arbejder også med syge- og hjemmestransport for at få det hele til at hænge sammen. Og hendes ønske for kommende generationer af kvindelige fodboldspillere er klart:
”At de også kan få lov til at leve mere af det og ikke skal arbejde fuld tid ved siden af. Så jeg håber for dem, at de måske bare kan komme ned på deltidsarbejde og så have fodbolden som fritidsarbejde ved siden af”.
Bedste råd til andre
Men hvordan sælger man idéen om sådan en fodboldfestival til potentielt interesserede? For Chaka Gram Petersen har det været en længere proces med nøgleord som synlighed, information og understregning af det sjove:
”Både ved at være synlig nede i klubben og deltage i sociale arrangementer i løbet af året, så folk ved, hvem man er. Budskabet har været at trække meget på, at det er sjovt at være aktiv og sammen med andre mennesker. Det er jo hovedingrediensen i at være træner. Derudover er en god mail altid godt!”.
Hvad er dit bedste råd til andre klubber, som kunne overveje noget lignende?
”Prøv at se ud over banen, hvor mange piger der er i dag, der føler, de er med i et fællesskab og får gode veninder på kryds og tværs af klubberne. Folk skal bare have en god oplevelse, for nogle gange tager det lidt tid at tænke over, ”Gud ja, det var jo egentlig ret sjovt”.
”Bare gør det! De er meget velkomne til at skrive til mig, så sender jeg dem hele opsætningen. I dag er en magisk dag, for ud af de her 152 piger, som officielt har tilmeldt sig begivenheden, er der piger fra over syv forskellige klubber – og ikke kun i lokalområdet. Det er vi stolte af”.
Intet overlades til tilfældighederne, når man skal imponere de andre tøser