IF Bytoften hædret for at vende skuden

På bare fire år har IF Bytoften med en målrettet indsats udviklet sig fra en lille soveklub til en blomstrende mønsterklub. Derfor blev klubben torsdag 17. december kåret som årets fodboldklub hos DBU Sjælland 2015.



IF Bytoften er blevet kåret som årets fodboldklub 2015 hos DBU Sjælland.
 



Der var benhård konkurrence om at blive årets fodboldklub hos DBU Sjælland i 2015. 20 store og små klubber fra land og by var blevet indstillet til prisen. Men da bestyrelsen skulle vælge kunne de ikke komme uden om IF Bytoften Fodbold fra Gladsaxe. DBU Sjællands bestyrelsesformand Ole Jacobsen motiver valget således: 

”Set i lyset af, at vi har haft det bredeste og stærkeste felt, som jeg nogensinde har set, til kåringen, som årets fodboldklub 2015, er prisen til Bytoften IF bemærkelsesværdig. Vi har kåret en klub, der på fire år har flyttet sig fra at være et mulehår fra lukning, til nu i dag at være en moderne, fremsynet klub med masser af aktiviteter for alle aldersgrupper, drenge og piger.”

Hemmeligheden blev afsløret, da godt 200 spillere, forældre, trænere og ledere torsdag 17. december var samlet i Bagsværd Boldklubs café for at markere årets sidste træning med glögg og æbleskiver. Men for at forstå historien om IF Bytoften skal vi fire år tilbage, da det så allermest sort ud for Gladsaxe-klubben.

IF Bytoften er en beboerklub fra 1973, der spiller og træner på en bane ved Gladsaxe Skole. Klubben havde i mange år levet en stille tilværelse med knap hundrede medlemmer indtil 2011, hvor en større spilleflugt truede klubben på sin eksistens. Pludselig talte medlemsdatabasen blot 55 personer, og bestyrelsen var parat til at indkalde til en generalforsamling, der skulle stemme om enten at opløse klubben eller fusionere med naboen Bagsværd Boldklub.  
   
Fodbold Fitness for mødre
Men da det så sortest ud landede der et tilbud i klubbens postboks. Hvorfor ikke afholde DBU’s børnerekrutteringstilbud ”Kom ud af pomfritten”? Da det alligevel så håbløst ud, så tænkte bestyrelsen "hvorfor ikke give det et skud?", og det gjorde de så i april 2012. Til klubbens store overraskelse mødte 145 børn op og det satte gang i en medlemsstigning. 

Thomas Dreyer havde dengang været formand for IF Bytoften i 13 år og drev med sine egne ord klubben på ”sin måde” og på den måde, som han ”var sikker på, var den rigtige”. Men succes'en med rekrutteringsaktiviteten gav alligevel mod på lidt nytænkning. Derfor valgte klubben også at tage imod et besøg fra DBU Sjællands udviklingskoordinator Lene Rydal, der hurtigt fik provokeret den mangeårige bestyrelsesformand. 

”Hun sagde ’de fleste formænd jeg møder, de kører tingene på deres egen måde, og de tør ikke prøve noget nyt”, og det gjorde vi heller ikke. Jeg har siddet med i mange bestyrelser, men Lene (Rydal red.) var den første, der alvor fik prikket til mig og sagt ’gør nu det her’, og det var nøglen til, at vi fra den dag så anderledes på tingene”, forklarer Thomas Dreyer. 

Første skridt blev opstarten af et Fodbold Fitness-hold for kvinder med Thomas Dreyer i spidsen. De mange nye børnemedlemmer satte medbragte nemlig deres mødre, som gerne ville spille fodbold uden at være forpligtet til at spille turneringskampe. Holdet blev hurtigt populært for klubbens mødre.  



Fodbold Fitness spillere ved et af de mange stævner klubben har været vært for siden 2012-2013.  

50 deltagere til generalforsamling 
Men så opstod der en ny udfordring, da klubben i efteråret 2012 fik opsagt sit lejemål og blev bedt om at rykke sammen med to andre foreninger i en pedelbygning ved Gladsaxe Skole. Men frem for at se forhindringer og øget konkurrence, så tænkte klubben på potentialet i, at endnu flere forældre ville få deres gang i foreningen, når samme forening husede løbeklub, badmintonklub og fodboldklub. 

Ganske rigtigt fortsatte klubben med at øge sit medlemstal på både ungdoms og voksenhold. Men de mange nye hold varslede et behov for flere frivillige trænere og ledere. Derfor prøvede klubben i foråret 2014 prøvede klubben derfor en ny tilgang for at få engageret de mange nye forældre i det frivillige arbejde. De flyttede ganske enkelt generalforsamlingen fra den traditionelle tirsdag aften til lørdag formiddag klokken 10.00 og inviterede samtidig til morgenmad og en 5-mandsturnering.

50 mennesker deltog i den første "nye" generalforsamling og pludselig var der hænder nok træneropgaver og en udvidelse af bestyrelsen til 10 personer. I 2015 kom der 55 personer til generalforsamlingen. Kendetegnede for IF Byrtoften er en enorm kærlighed til breddeidrætten i dens mest positive forstand. Derfor har klubben nedfæstet i sine vedtægter, at foreningen både skal fremme det sportslige og det sociale. Det sportslige styres med udgangspunkt i DBU’s træneruddannelse og ”Holdninger og Handlinger” for bedre børnefodbold samt fælles trænerdage. 
Klubformand Thomas Dreyer fortæller, at klubben gør en stor indsats for at skabe et godt og hyggeligt klubmiljø for medlemmerne, så de både kan være aktive og frivillige trænere og ledere på samme tid. 

- Jeg tror, at vi har mange frivillige, fordi vi også har et motionstilbud til dem. Det kan være Fodbold Fitness, Old Boys, Veteran eller måske er man mere til en badmintonkamp eller en løbetur. Vi er en klub for alle uanset alder eller evner, siger Thomas Dreyer.   

Det sociale bliver sikret med klubfester, interne stævner og fodboldture til ind- og udland.

Vokseværk 
IF Bytoften er en driftig klub, der afholder masser af Fodbold Fitness stævner og har desuden med succes indsamlet store beløb til forskning mod brystkræft med arrangementet "Lyserød Lørdag”. De arrangerer også Gladsaxeløbet med op til 800 løbere. For nylig kunne klubben opsummere et travlt 2015 med masser af C-licenstrænerkurser, nedsættelse af børne-, ungdoms- og seniorudvalg, afholdelse af DBU rekrutteringstiltaget Pigeraketten og meget andet.

I dag består klubben godt 300 medlemmer, 25 trænere og 10 bestyrelsesmedlemmer, som repræsenterer alle klubbens afdelinger. Det er derfor en glad formand, der kan konkludere på de seneste fire år i IF Bytoften.        
- For fire år siden havde vi et skib uden kaptajn, og nu har vi en komplet besætning, hvor at der er en masse iværksættere i bestyrelsen, der tager en masse initiativer og har lyst til at gøre en forskel, og som brænder for at samle klubben med det sociale i fokus. Det har været en lang rejse og det har kostet mange kræfter, men nu er vi på rette vej, siger Thomas Dreyer. 

Men det stopper ikke her for IF Bytoften. Hvert år sender klubben to unge bestyrelsesboblere afsted på Gladsaxe Kommunes lederakademi. Derudover har bestyrelsen afholdt et strategi og visionsseminar, som skal afgøre klubbens retning og målsætning for de kommende år. Et af de store ønsker lige nu er en kunstgræsbane, da klubbens 300 medlemmer i dag må nøjes med at dele en enkelt 11-mands naturgræsbane. 

Med titlen som årets fodboldklub 2015 har IF Bytoften rundet en væsentlig milepæl i rejsen fra en hensygnende soveklub til en mønsterklub. Klubben viser med sin historie, at det aldrig er for sent at sætte en ny kurs. Ikke engang, når horisonten er allermest sort. 

Klubben er samtidig DBU Sjællands kandidat til kåringen af årets fodboldklub i Danmark. Her vil klubben konkurrere mod indstillede klubber fra de øvrige lokalunioner samt de jyske regioner. 

Læs mere om IF Bytoften i dette opslag fra klubbens formand Thomas Dreyers Facebook-profil


IF Bytoften Årets klub i DBU Sjælland ;) Tak til jer alle for at være med til at støtte op om os ;)Alle vores...

Opslået af Thomas Dreyer på 18. december 2015

Af Peter Vest Hansen

Log ind